Maegipedia, het kenniscentrum van Maegis

Binnen ons kenniscentrum, oftewel de Magipedia, geven we antwoord op veelgestelde vragen over onze producten binnen alle categorieën.

Machines

Bekijk hier alle veelgestelde vragen over ons machine aanbod. In ons assortiment zijn alle benodigde machines en accessoires opgenomen die nodig zijn in de sign- en textielindustrie.
Wij beantwoorden al jullie vragen over printers, snijplotters, transferpersen, laminatoren en vele meer.

Bekijk hier onze veelgestelde vragen over onze machines.

Presentatiesystemen

Onze presentatiesystemen zijn dé ideale manier om informatie over te brengen aan je publiek maar ook om een bepaalde sfeer te creeëren. Presenteer informatie en ideeën op een leuke manier om een blijvende indruk achter te laten met behulp van onze roll-up banners, spielatten en posterframes. Je vindt ze allemaal in ons assortiment.

Bekijk hier onze veelgestelde vragen over presentatiesystemen.

Printmedia

Grootformaat digitaal printen heeft de laatste 2 decennia in de regel voor een enorme groei in onze branche gezorgd. De reden van deze groei is met name gekomen door het kunnen printen van grote fullcolour beelden in kleine oplages. Printmedia is onder te verdelen in een zelfklevende variant zoals PVC folie, maar ook in een niet klevende variant. Textielen of bannermaterialen zijn daar een voorbeeld van.

Bekijk hier onze veelgestelde vragen over printmedia.

Snijfolies

Snijfolies, zoals onze Metamark M7, worden gemaakt van PVC (polyvinylchloride). Heel zelden wordt het gemaakt van PET (polyester), zoals onze window films, en PP (polypropyleen). PVC wordt veruit het meest ingezet. Op de achterkant van de folie wordt een ouderdomsbestendige acrylaatlijm aangebracht die zowel middels oplosmiddelen (solvent) kan worden aangebracht dan wel middels water (waterdispersie).

Bekijk hier onze veelgestelde vragen over snijfolies.

Tools

...

Bekijk hier onze veelgestelde vragen over tools.

Transfermaterialen

Flex en flock zijn producten die met een snijplotter gesneden worden en door middel van druk en hitte op een textiel kunnen worden getransfereerd. Een van de meest voorkomende toepassingen is het bedrukken van rugnummers op een voetbalshirt. Met flex en flock kun je vrij snel en eenvoudig individuele textielproducten in een zeer kleine oplage produceren. Katoen, polyester en nylon zijn zonder problemen te voorzien van transferfolie opdruk. Net als bij beprintbare folies zijn er ook beprintbare flexsoorten. Hiermee zijn dus ook fullcolour opdrukken op T-shirts mogelijk.

Bekijk hier onze veelgestelde vragen over transfermaterialen.

Wrapfolies

Wrapfolies worden, zoals de naam al aangeeft gebruikt om voorwerpen mee te wrappen. Een voorwerp wordt als het ware ingepakt met dit soort folies. De speciale wrapfolies zijn namelijk gemakkelijk vervormbaar om verschillende ondergronden. De mogelijkheden van deze folie zijn legio. Geef jouw auto, keukenkasten of kantoor ruimte een compleet nieuwe look. Maar ook muren kunnen in een handomdraai een nieuwe uitstraling krijgen met deze wrapfolies. Meer weten?

Bekijk hier onze veelgestelde vragen over wrapfolies.

DTF systemen

DTF staat voor Direct to Film. Hiermee wordt bedoeld dat een ontwerp direct op een film/sheet afgedrukt wordt, waarna het wordt aangebracht op het substraat. Het is een redelijk nieuwe technologie die veel voordelen biedt. De DTF printers worden steeds populairder in de textiel- en signindustrie. Deze DTF systemen zijn verkrijgbaar in verschillende maten met verschillende inktsoorten.


Bekijk hier onze veelgestelde vragen over DTF printers.

----------------------------

Kleurfolie

Kleurfolie is in een veelvoud van verschillende kleuren te leveren. Zo is de Metamark M7 leverbaar in 90 verschillende kleuren en kan deze zelfs bij een afname van plusminus 3.000 strekkende meter in elke gewenste kleur worden geproduceerd.

Maegis Interieurfolie

Onze Maegis Interior Design Film is een vreemde eend in de bijt. Deze in meer dan 190 verschillende uitvoeringen verkrijgbare folie, vindt zijn toepassingsgebied in interieur restyling. Deze folie wordt met name toegepast in hotels, kantoren, grootwinkelbedrijven, maar ook voor keukens om ze een nieuwe look te geven.

Etched Glass

Etched Glass wordt ingezet om normaal glas een gezandstraald effect te geven. Etched Glass is verkrijgbaar in een gegoten, polymeer- en monomeer weekgemaakte variant. Ook is het in andere oppervlaktestructuren verkrijgbaar, zoals melkglas effect, een wat lichtere grijs en een crystal effect. Het is gebruikelijk dat Etched Glass met behulp van water wordt geplakt. Daarom is het belangrijk om te weten wat voor soort lijm de folie heeft. Een waterdispersie lijm wordt namelijk wit bij nat plakken. Daarom adviseren wij om gebruik te maken van een Etched Glass met een solvent lijm.

Klik hier voor de video van onze V961 Etched Glass folie

Window Films

De range van Window films vormt ook een aparte rubriek in onze range aan folies. Deze folie wordt, voor het bereiken van verschillende effecten, geplakt op ramen. Zo zijn er zonwerende folies om kantoorramen of autoruiten zonwerend te maken, gekleurde transparante folie om een glas in lood effect na te bootsen, maar ook inbraakwerende- en spiegelfolies.

Translucente folie

Translucente folie wordt gebruikt voor lichtreclame doeleinden. Deze folie heeft als kenmerk dat de kleur bij dag én nacht gelijk blijft. Hierdoor is de reclame-uiting bij daglicht, maar ook als de lichtbak ’s avonds aan staat, qua kleur identiek.

Blockout folie

Blockout folie is een 100% lichtdichte gekalanderde folie om delen op lichtbakken te blinderen. Deze folie is verkrijgbaar in het wit (met zwarte lijmlaag) of in het zwart (met een witte lijmlaag).

Reflecterende folie

In een reflecterende folie zijn micro prisma's aangebracht en daardoor wordt het licht weerkaatst als deze wordt aangestraald. Als de folie een watermerk (EC104) heeft, mag deze folie ook voor autobelettering worden ingezet. Let op! Er zijn voorwaarden hieraan verbonden.

Magneetfolie

Magneetfolie is bedoeld als continu wisselende reclame-uiting. Als voorbeeld; overdag een lesauto met reclame-uiting, na werktijd een onopvallende normale personenauto zonder reclame-uiting. De folie moet minimaal elke 2 dagen verwijderd worden, waarna de ondergrond en de folie gereinigd moet worden. Zolang dat gedaan wordt, kan de folie wel tot 5 jaar ingezet worden. Uiteraard is deze alleen inzetbaar op een ijzerhoudende ondergrond.

Dit is slechts een kleine greep uit alle productvarianten die er zijn. Voor overige producten uit deze productrange kan je kijken bij snijfolies.

Applicatietape

Applicatietape is een onmisbaar product bij snijfolies. Deze zijn onontbeerlijk voor het overdragen van gesneden en gepelde logo's en/of teksten naar de ondergrond waar het op geplakt dient te worden.

Er zijn twee hoofdsoorten applicatietape. Namelijk een papieren en een folie variant. Daarnaast zijn deze tapes in verschillende kleefkracht sterktes te verkrijgen. Mocht je met de standaard tape niet verder komen, vraag dan ons verkoopteam en zij kunnen je de juiste tape adviseren.

Er zijn RLA producten te verkrijgen in de markt. RLA staat voor Release Liner Adhesive en houdt in dat de lijm zo is ingesteld dat hij zicht ook hecht op het siliconenpapier. Wat als voordeel heeft dat de applicatietape niet om zal krullen, maar mooi vlak blijft op de siliconen backing van de snijfolie.

Zelfklevende printmedia

Qua verschillende zelfklevend printvinyl verwijzen wij jullie graag naar de paragraaf 'soorten kwaliteit'. Het aantal mogelijkheden bij zelfklevende printvinyl is legio. Daarbij komt dat de meeste varianten ook nog eens met verschillende lijmsoorten zijn uiterust. Zo zijn er bijvoorbeeld transparante, grijze, permanente, semi-permanenteluchtkanalen en high-tack lijmen. Een grijze lijmlaag wordt ingezet om de opaciteit te verhogen. Een opsomming van onze producten met een grijze lijmlaag vind je hier.

De semi-permanente lijmsoorten worden ingezet om na een tijdelijke toepassing dit product makkelijk en snel te verwijderen. Let wel dat ook een semi-permanente lijm onder invloed van temperatuur, druk en tijd tóch permanent kan worden. Ook de ondergrond speelt hier een bepalende rol in. Zo kunnen er onder omstandigheden toch nog lijmresten achterblijven.

Omdat we het bij digitaal printen vaak hebben over grotere prints, zijn er verschillende producten voorzien van een luchtkanalen lijm. Doordat lucht door deze kanalen kan ‘ontsnappen’, maakt dit het luchtbel vrij plakken van grotere prints aanzienlijk makkelijker.

Voor moeilijke ondergronden (denk bijvoorbeeld aan kunststof vuilcontainers) is een speciale high-tack lijm ontwikkeld. Door toepassing van een extra dikke lijmlaag met een zeer hoge kleefkracht, heeft deze lijmlaag alsnog goede hechting op bijna alle ondergronden. Wel is door de dikke lijmlaag krimp niet 100% uit te sluiten.

Zelfklevende printmedia specials

Naast de standaard gegoten, polymere en monomere printvinyls hebben we nog een groot assortiment aan speciale producten in zelfklevend vinyl.

Vloerstickers

Om op verschillende vloeren een reclameboodschap te plakken, zijn er meerdere mogelijkheden. Er zijn folies die op gladde ondergronden zoals een tegelvloer in een supermarkt is aan te brengen, maar ook voor extremere toepassingen zijn er oplossingen. Zo is er een printvinyl voor op asfalt, trottoirtegels, klinkers, betonnen trappen etc. (Floorprint P) en er zijn zelfs producten die op tapijt te plakken zijn (Carpetprint SP).

Gaatjesfolie

Soms is het verboden om een achterruit van een auto volledig dicht te plakken. Om toch deze manier van adverteren te kunnen benutten is er een speciaal product ontwikkeld. De gaatjes in deze folie zorgen voor voldoende doorzicht van de achterruit en is derhalve ook voorzien van een certificaat dat het is toegestaan om deze folie op achterruiten van auto's te plakken. De naam van de folie ‘one way vision’ verraadt het bijzondere effect van de folie; het werkt als een spiegelende zonnebril. Vanuit de auto heb je vrij zicht, maar van buiten kan niemand naar binnen kijken.

Flexface

Om met name grote gebouwen en/of spanramen te voorzien van een digitale print zijn er een tweetal producten op de markt. Het ene is een frontlit (denk aan een vrachtwagen-zeildoek), het andere is mesh (bannermateriaal met gaatjes erin).

Er zijn twee verschillende kwaliteiten frontlit. Een gecoate kwaliteit en een gelamineerde. Het eerste is een gesloten polyesterweefsel waarop meerdere lagen PVC gecoat wordt. Het andere is een minder dicht geweven polyesterweefsel waarop middels warmte beide zijden PVC gelamineerd worden. Het kwaliteitsverschil tussen deze twee is aanzienlijk. Door het minder dicht geweefde polyesterweefsel van de gelamineerde variant is deze veel minder sterk. Het gelamineerde product scheurt sneller waar het gecoate product scheurvaster is. Vanwege deze eigenschappen is het qua toepassing ook verschillend. Het ene wordt voor kortdurige events ingezet en het andere is voor langdurige reclame uitingen geschikt.

Een belangrijk aspect voor bij indoortoepassingen is een B1-certificaat (brandnormering). Mocht je willen weten wat dit betekent, klik dan hier voor meer informatie.

Op plekken waar wind vrij spel heeft, is Mesh een uitstekende oplossing. Door de open structuur van Mesh is het niet zo windgevoelig als een gesloten structuur van Frontlit. Dat is ook de reden dat het veelvuldig wordt gebruikt bij steigers van grote bouwprojecten.

Voor een tweezijdige print of een 100% opaciteit zijn er bannerproducten in het assortiment die voorzien zijn van een zwarte tussenlaag. De Blockout 610 en de Blackout Budget B1.

Voor hele grote lichtbakken waarvoor er geen platen te krijgen zijn, is een Backlit een ideale oplossing. Als voorbeeld is te denken aan het verlichte dak van een benzinestation.

Textiel

Als alternatief voor bannermateriaal zijn er ook verschillende soorten beprintbare textieldoeken op de markt. Vaak zijn deze doeken (deels) gemaakt van polyester. Door de verschillende weef- en breimethoden ontstaan er verschillende soorten textielstructuren. De meeste bekende is het schildersdoek (canvas), maar door het toevoegen van rekbare garen zijn er ook textielen die inzetbaar zijn als lichtbakdoek. Ook zijn er beprintbare textielbehangsoorten die middels behanglijm als alternatief voor het traditionele papieren behang kunnen worden ingezet. Buiten de mooie uitstraling is het door zijn breedte van 320cm ook nog eens naadloos te plakken. Zo loopt de afbeelding dus altijd naadloos door. 

Papier

Om een klassieke fotoprint te verwezenlijken, zijn er verschillende beprintbare fotopapieren op de markt. Deze zijn zowel in een glanzende alsook in een zijdeglanzende variant beschikbaar.

Ook het blauwe affichespapier is als digitaal printproduct verkrijgbaar. Ondanks dat het een papier is, is dit product bestand tegen water en kan daardoor voor een buitentoepassing in worden gezet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verkiezingsposters.

Display

Er zijn verschillende soorten materialen in de markt die als beprintbaar materiaal dienen voor kortstondige displays. Hier kan je denken aan een displayfilm voor een roll-up. Een tweede veel gebruikte zijn de zogenoemde pop-up wanden waar beprintbare panelen in gehangen kunnen worden.

Laminaat

Om de kwetsbaarheid van een digitale print qua mechanische beschadigingen te reduceren, wordt bijna elke digitale printfolie voorzien van een laminaat. Tevens zijn er diverse laminaten voorzien van een UV-blocker waardoor de verkleuring van de print sterk gereduceert wordt. De hoogte van de reductie wordt bepaald door de sterkte van de UV-blocker.

Zoals reeds aangehaald bij printmedia is het zeer belangrijk om pas te lamineren nadat de print ook daadwerkelijk droog is. Als dit niet in acht wordt genomen, is de kans vrij groot dat het laminaat gaat krimpen en na verloop van tijd scheurt en/of los komt van de ondergrond.

Om een laminaat op een eenvoudige, snelle en veilige manier aan te brengen, zijn er de zogenoemde laminatoren in de handel te verkrijgen. Kijk hier voor de instructievideo van onze Maegis laminator.

Naast de gebruikelijke kwaliteitssoorten zoals we die kennen van de witte printvinyl (cast, polymeer, monomeer) zijn er veel laminaten die de print een bijzondere eigenschap mee kunnen geven.

Er zijn naast de glossy, matte en satin look ook laminaten die de print beschermt tegen graffity. Dit laminaat is resistent tegen oplosmiddelen en daardoor kan men hiermee graffity van een ondergrond verwijderen.

Door een speciaal reliëf aan te brengen in een laminaat, ontstaat er krasvaste oppervlakte en is het daardoor inzetbaar als bijvoorbeeld een floorgraphics laminaat. Let op bij het toepassen van dit laminaat dat het voorzien is van een antislip certificaat. Een voorbeeld hiervan vind je in onze certificering.

Een zogenoemde whiteboard laminaat of cleanboard laminaat is een ander speciaal laminaat. Hiermee kan men een ondergrond tijdelijk beschrijfbaar maken. Daarbij moet wel in acht worden genomen dat je de juiste stiften daarvoor inzet. De enige stiften die namelijk deze functie hebben zijn drymarkers en deze zijn in elke standaard kantoorvakhandel te verkrijgen.
Wel dient de folie tijdig gereinigd te worden, anders hecht zelfs die inkt permanenter. Mocht dat gebeuren, dan hebben wij hiervoor een speciale reiniger ‘Superfoam’. Hiermee maak je de ondergrond weer mooi schoon.

Transfermateriaal

Productie

Een flexfolie bestaat uit 3 lagen. Een transparante backing, hierop is een semi-permanente lijm aangebracht (deze moet later namelijk loslaten om de tekst te kunnen transfereren). Hierop zit de uiteindelijk aan te brengen flex- of flockfolie. Als laatste zit daar weer bovenop de hotmelt die zorgt voor de verankering van de film op de textiele ondergrond waarop deze moet komen. De hotmelt lijm is bij kamertemperatuur droog en die wordt pas actief gemaakt bij hitte.
Er bestaat een enorme diversiteit aan verschillende folies zoals vele kleuren, maar ook glitter, dierenprints etc. zijn verkrijgbaar op de markt.

Flock wordt in principe op dezelfde manier geproduceerd als flex. Echter wordt daar in plaats van folie een viscose ingezet. De flock structuur van deze viscose zorgt voor de velours uitstraling.

Polyester Film
Pressure Sensitive Adhesive
Polyurethane Film
Heat Sealing Adhesive

Voor de goede verwerking is er dus hitte nodig (om de lijm te activeren) maar ook druk (om de lijm in de textielvezels te laten dringen en zo een goede verankering te krijgen). Hiertoe wordt een transferpers gebruikt. Deze persen zijn er in vele verschillende uitvoeringen en worden in het hoofdstuk transferpersen verder uitgelegd.

Omdat je in principe de folie van de achterkant snijdt, dien je het logo of de tekst in spiegelbeeld te snijden.

Nadat de folie is gesneden wordt de overtollige folie verwijderd zodat je op de polyester backing alleen de gewenste tekst overhoudt. De polyester backing is er in 2 uitvoeringen, in een zelfklevende en in een niet-zelfklevende uitvoering. Beide backings hebben hun voor- en nadelen. Zo laat de flex op een niet-zelfklevende drager zich iets makkelijker pellen, maar laat een zelfklevende drager zich weer beter positioneren op een textiel. Bovendien heeft een zelfklevende drager als voordeel dat men de mogelijkheid heeft om iets wat per ongeluk gepeld is, terug weer op de backing te plakken.

De gemiddelde perstijd, druk en temperatuur kan per producent of product verschillen. De klassieke producten hebben vaak nog een tijd nodig van ongeveer 15 en 20 seconden. Inmiddels zijn er ook al materialen die binnen 5 seconden geperst zijn. Deze producten zijn soms wel iets duurder, maar dit levert dan wel weer een enorme arbeidstijd besparing op. Voor de exacte temperatuur, perstijd verwijzen we je graag naar de betreffende technische datasheets.

Als laatste stap wordt na het transfereren op de transferpers de polyester backing verwijderd en is het klaar. 

Een veel voorkomend fenomeen bij textieltransfermaterialen is het doorbloeden van de sublimatie inkten die veelal bij sportshirts worden gebruikt. Hierdoor kan bijvoorbeeld een witte flex op een rood voetbalshirt roze worden. Dit probleem wordt veroorzaakt door hoge concentraties sublimatie inkt in de (sport) shirts. Deze kunnen geheractiveerd worden door de temperatuur die bij het persen gebruikt wordt. Het hoeft niet zo te zijn dat dit probleem gelijk optreedt bij het persen, dit kan ook na verloop van tijd optreden. Om dit fenomeen te voorkomen zijn er producten ontwikkeld die een zwarte tussenlaag hebben, dat zijn de speciale blockout versies.

De meeste soorten flex zijn over elkaar heen te verwerken, maar er zijn er een aantal van uitgesloten. Om zeker te zijn of het mogelijk is, adviseren wij om met ons contact op te nemen.

Soorten transfermateriaal

Standaard flex

De standaard flex is in een veelvoud aan kleuren te verkrijgen en zijn in verschillende merken tot maximaal 57 kleuren verkrijgbaar. Bij de standaard flex zijn er tevens neon en metallic kleuren verkrijgbaar.

Low-Temp/Short time

Inmiddels hebben alle flexproducenten een low-temp en short time variant. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld bij een temperatuur van tussen de 120 en 140 graden Celcius maar 5 seconden hoeft te persen.

Nylon

Nylon is een gladder weefsel dan katoen en heeft een gesloten structuur. Daarom is er een speciale flex voor nylon textiel. Door de dunnere lijmlaag die op deze flex wordt aangebracht, voorkomt men dat de lijm aan de zijkanten uitvloeit.
Let op, op gecoat nylon kan flex niet hechten. Hoe weet je dat een nylon is gecoat? Druppel water op de stof, blijft het water op de stof liggen? Dan is het materiaal voorzien van een coating en moet je deze eerst voorpersen en de test herhalen, net zolang tot het water door de stof heen trekt. Blijft het water erop liggen en trekt het niet in het materiaal? Dan kun je geen flex op het materiaal persen.

Blockout

Zoals reeds beschreven zijn er speciale blockout flexen die voorzien zijn van een zwarte tussenlaag die het doorbloeden bij gesublimeerde materialen tegengaat. Ook zijn de blockout flexen uitermate geschikt voor softshell jassen.

Stretch

Voor zeer flexibele textielproducten, denk hierbij aan zwempakken en wielrenbroeken, zijn er speciale flexsoorten op de markt die zeer elastisch zijn.

Reflecterend

Voor het beletteren op kleding van hulpverleners, zoals brandweerlieden en politieagenten, is er een speciale flex op de markt die ook voldoet aan de daarvoor vastgestelde certificering. Dat is het EN-ISO-20471 certificaat.

Bovendien zijn er buiten alle reeds genoemde soorten een legio aan mogelijkheden voor fashion toepassingen. Denk hierbij aan glitter, 3D, een superdikke flex etc.

Printables

Diverse flexsoorten zijn ook in een beprintbare variant verkrijgbaar; standaard flex, nylon, blockout en low-temp/short time. Een extra toegevoegde waarde is de beprintbare transparante flex. Ook flock is in een beprintbare vorm te verkrijgen.

Anders dan bij de snijflex print en snij je de tekst of het logo niet in spiegelbeeld.

Net zoals bij printvinyls heb je wel een applicatietape nodig om de print van de backing af te halen en over te dragen op het textiel.

 

Machines

Grootformaat printers

Om grote fullcolour motieven te kunnen printen, zijn er digitale ink-jet printers ontwikkeld. De printbreedte varieert van 76cm tot wel 5m. Hierbij is 1.37m en 1.60m de meest voorkomende breedte. Er zijn 4 verschillende groepen van printers die hieronder kort worden uitgelegd.

Watergedragen ink-jet printer

Printers met inkten op waterbasis zijn de meest gebruikte printers. De alom bekende desktopprinter die iedereen thuis heeft staan is ook gebaseerd op inkten met water.

Door het kleine toepassingsgebied (alleen indoor), wordt het nog maar zelden in de signbranche ingezet. Tevens is het niet mogelijk om een ongecoat PVC te gebruiken.

Maegis heeft speciale printmedia die wel voor watergedragen inkten inzetbaar zijn. Van oudsher heeft deze printtechniek wel een mooie resolutie en is het ‘plug-and-play’.

 

Eco-Solvent

De veruit meest bekende printer in de signmarkt is de eco-solvent printer.

De meest beprintbare materialen voor deze inkten moeten voorzien zijn van een speciale coating. Dit geldt echter niet voor de meeste PVC-producten, die zijn zonder coating beprintbaar.

Het voordeel van dit soort inkten ten opzichte van watergedragen inkten is de korte droogtijd en dat de inkt in de kleine poriën van de verschillende materialen kan dringen (PVC). Daardoor ontstaat een goede hechting met de ondergrond. Deze inkten zijn ook watervast en dienen daarom ook niet gelamineerd te worden tegen vocht, maar wel voor beschadigingen. Deze inkten zijn voor buitentoepassingen inzetbaar en kan met een relatief hoge snelheid worden geprint.

Voor bedrijven met kleinere productieruimtes is een zogenoemde print- en cutprinter een ideale oplossing. Deze machine kan printen én snijden.

Hier vind je ons assortiment in eco-solvent printers.

UV

UV is een printtechniek die de laatste jaren steeds meer in opkomst is gekomen. Deze inkten harden uit door ze bloot te stellen aan UV-licht. Er zijn 2 manieren om dit UV-licht te produceren. De ene manier is middels conventionele UV lampen en de andere manier is middels een nieuwere technologie UV LED lampen. De voordelen van deze UV LED lampen zijn onder meer de lange levensduur van deze lampen (tot wel 20.000 uur). Ook kunnen ze on-demand werken. Dit in tegenstelling tot normale UV lampen die continu branden tijdens de productie. Als laatste voordeel produceren UV LED lampen veel minder hitte, waardoor het te printen materiaal minder wordt aangetast. De gemiddelde levensduur van conventionele UV lampen is overigens circa 500 uur.

Het grote voordeel van UV inkten is dat het inzetbaar op ongecoate materialen. Hierdoor wordt het printen op harde materialen zoals glas, dibond platen en zelfs hout mogelijk.

De eerste UV printers die op de markt kwamen, waren dan ook de zogenoemde flatbed printers en dienden hoofdzakelijk voor het beprinten van platen. (foto flatbed printers) Flatbed printers zijn in verschillende groottes te verkrijgen. Deze techniek wordt nog steeds veel verkocht omdat deze door zijn bouwvorm zeer nauwkeurig print.

Een andere vorm van een UV printer is de zogenoemde Hybride printer. Deze kan door gebruik te maken van een transportband zowel rollen als plaatmateriaal printen. Het grote voordeel van een hybride machine is natuurlijk zijn veelzijdigheid, maar dat je ook met een printer die 1.60m breed is, platen van 1.50m x 3m kan doorvoeren. Let wel, die afstand van in dit geval 3m heb je aan de voorkant en aan de achterkant dan ook nodig.

Een derde vorm van een UV printer is een roll to roll. En kan je, zoals de naam het al doet vermoeden, alleen rollen printen. Deze printer wordt vaak ingezet als een minder milieubelastende manier om met name textiel en flexface of behang te printen.

Een ander voordeel van UV is dat de droogtijd nihil is en kan het materiaal na het printen direct worden ingezet. Ook zijn de prints niet zo gevoelig voor verkleuring door UV licht en scoort UV inkt op krasbestendigheid ook erg goed.

Bij het werken met UV inkten is het noodzakelijk om handschoenen te dragen. Huidcontact met vloeibare inkt zal ten alle tijde vermeden moeten worden. Nadat de inkt droog is, is dit risico geweken.

Afbeeldingsresultaat voor uv printing

 

Latex

Een relatief nieuwe printtechniek is het printen met latex. Deze inkt is voor een groot gedeelte watergebaseerd, maar er worden ook kleurpigmenten en een aantal CO-oplosmiddelen toegevoegd. Het belangrijkste ingrediënt is een bindmiddel (latex) die door de verwarming in de printer uithardt en zo verankert op het printbare materiaal.

 

Snijplotters

Historie

Snijplotters vinden hun oorsprong in de kledingindustrie. Het Amerikaanse bedrijf Gerber ontwikkelde in 1969 een automatische machine om stoffen op maat te snijden. Na de ontwikkeling werd er gekeken welke markten ook een X/Y/Z snijbeweging maakte. De meest bekende voor ons zijn de tekenplotters uit de bouwwereld en natuurlijk de alom bekende snijplotter.

De eerste snijplotter die op de markt kwam, was dus de Gerber e- Graphix plotter. Deze 38 cm brede snijplotter transporteerde de folie door middel van pinfeed. Pinfeed waren gaatjes die aan de zijkant van de folie waren gestanst en door middel van een tandwiel met daarop pinnen aangebracht werd voortbewogen. Het was alleen mogelijk om teksten ermee te snijden en kostte 1 lettertype meer dan € 500,00. Ook was de plotter tergend traag.

De ontwikkelingen in grafische software gingen in een ras tempo en werd het mogelijk om ook bijvoorbeeld logo’s digitaal te ontwerpen en te snijden. Er wordt meestal gebruikt te maken van vektorbestanden (dit is een grafische bestand om ook rondingen te snijden).

 

Soorten snijtechnieken

Er zijn twee soorten snijtechnieken in onze branche:

Sleepmes techniek; hier wordt het mes zogezegd over de folie gesleept en blijft het mesje op de folie zolang het snijdt.

Tagentiaal mes: bij deze techniek wordt het mes in elke hoek opgetild, de snijrichting wordt veranderd, het mes gaat weer omlaag en de plotter snijdt verder.

Beide technieken hebben hun bestaansrecht, maar de tangentiële techniek is preciezer maar ook duurder in aanschaf.

Contour snijden

Het digitaal printen creëerde ook een behoefte om de vormen van prints uit te snijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan logo’s en/of stickers.

Een kleine camera die op de snijkop is bevestigd herkent de meegeprinte herkenningspunten (crop marks) en snijdt automatisch de contouren rond de digitale print.

 

Twee soorten plotters

Naast een verschil qua snijtechniek is er nog een onderscheid te maken in snijplotters;

Rollenplotters

De meeste voorkomende snijplotter is de rollenplotter

Hier wordt de folie die tussen meerdere aandrukrollen zit, tijdens het snijden getransporteerd. De snijkop beweegt zich alleen van links naar rechts en draait het mesje in de messenhouder.

SummaCut D60R

Flatbed snijplotters

Een uniek die minder voorkomt maar zeker het noemen waard is. Op deze plotter ligt, zoals het woord al zegt, het te plotten materiaal vlak op een tafel. Deze tafel zuigt de folie vacuüm en daardoor blijft de folie plat liggen. Anders dan bij de rollenplotter beweegt hier de snijkop over de tafel en snijdt deze zo het ontwerp.

Afbeeldingsresultaat voor summa flatbed

 

Transferpersen

Wat is een transferpers?

Een transferpers is een machine met twee ijzeren platen die tot hoge temperaturen verwarmt kunnen worden. Deze platen worden op elkaar geperst en ontstaat er tussen de twee platen een behoorlijke druk (bv 3,5 bar).
De elementen hitte en druk heb je nodig voor het overbrengen van transferproducten op een textiel.

 

Verschillende persen

Persen zijn in de onderstaande groepen te verdelen:

Clam pers

Deze pers is de meest voorkomende soort pers in de markt. De pers opent zich zoals een schelp dat doet (clam is Engels voor een soort mossel). Dus van boven naar beneden. Hierdoor neemt de pers minder plaats in.

Bovendien zijn deze persen weer in drie andere rubrieken onder te verdelen:

Manuele pers
Een manuele pers moet handmatig na de perstijd worden geopend.

Electromagnetische pers
Door gebruik te maken van een electromagneet, opent de electromagnetische pers zich automatisch na het verstrijken van de vooraf ingestelde perstijd.

Pneumatische pers
De pneumatische pers sluit en opent zich door gebruik te maken van pneumatiek. Deze persen dienen derhalve ook op een compressor aangesloten te zijn.

 

 

Swingpers

De swingpers “swingt” naar de zijkant. Hierdoor heb je meer ruimte om te werken en daardoor is deze pers makkelijker en sneller in gebruik.
Ook deze pers is verkrijgbaar in een manuele, electromagnetische en pneumatische versie.

Dualpers

Voor hogere oplages worden vaak dualpersen gebruikt. Deze persen hebben twee platen en daarmee kan je dus tijdens het persen van het ene exemplaar het ander al klaarmaken op de tweede plaat om te persen.
Deze persen zijn alleen in een pneumatische vorm te verkrijgen.

Laminatoren

Een laminator is eigenlijk niet meer dan een oude waswringer. Het zijn twee walsen die handmatig, elektrisch en/of pneumatisch op elkaar worden geperst. Deze walsen zijn van een niet al te zacht gesiliconiseerd rubber. Bijna alle lijmen die op folies worden verwerkt zijn drukgevoelig (pressure sensitive) en worden dus door druk “geactiveerd”. 1 mm overdruk is al voldoende hiervoor. Dus als een ondergrond 10 mm dik is, dan wordt de ruimte tussen de walsen op 9 mm gezet.

De meeste laminatoren zijn voorzien van een verwarmbare bovenwals. Hiermee wordt “silvering” voorkomen. Silvering is niets meer dan kleine luchtbelletjes onder het laminaat. Dit trekt, afhankelijk van de omgevingstemperatuur, na verloop van tijd weg. Mocht je hier geen tijd voor hebben dan is een verwarmbare wals ideaal. Hierdoor wordt de lijm vloeibaarder een bereikt het direct zijn optimale kleefkracht en is de silvering zo goed als weg. Let wel op dat de rem op de afwikkelas niet te strak staat, want dan bestaat de kans dat het door de warmte zachte laminaat wordt opgerekt. En zoals we hebben geleerd bij het begin van onze kennisbank, heeft pvc een memory effect en kan het tot klachten leiden.

Applicatietafels

Een applicatietafel is andere vorm van “lamineren”. Bij een rollaminator wordt de te lamineren ondergrond (meestal een folie, maar kan ook een plaat zijn) tussen de twee walsen doorgevoerd.

Bij een applicatietafel ligt de ondergrond (meestal een plaat) op een tafel en wordt de folie er overheen “geschoven”. Het voordeel van deze machine is dat iemand alleen heel snel en eenvoudig prints op grote platen kan aanbrengen. Ook een applicatietape op kleurfolie gaat super snel met een applicatietafel.

U heeft 1 product in de vergelijking Alles wissen Vergelijken