Wat is de historie van snijplotters?

De snijplotter is een essentieel apparaat in de wereld van signage, textiel en grafisch ontwerp, maar hoe is dit technologie-icoon eigenlijk ontstaan?

De historie van snijplotters

Snijplotters vinden hun oorsprong in de kledingindustrie. Het Amerikaanse bedrijf Gerber ontwikkelde in 1969 een automatische machine om stoffen op maat te snijden. Snijplotters werden in de jaren '60 voor het eerst geïntroduceerd als hulpmiddelen voor de grafische industrie. Na de ontwikkeling werd er gekeken welke markten ook een X/Y/Z snijbeweging maakte. De meest bekende voor ons zijn de tekenplotters uit de bouwwereld en natuurlijk de alom bekende snijplotter. De vroegste snijplotters gebruikten pennen om ontwerpen op papier te tekenen, wat handig was voor technische tekeningen en architectonische ontwerpen. In de jaren '80 werden snijplotters verder ontwikkeld om met messen te snijden, wat een revolutie teweegbracht in de wereld van grafisch ontwerp en signmaking. 

De eerste snijplotter die op de markt kwam, was dus de Gerber e- Graphix plotter. Deze 38 cm brede snijplotter transporteerde de folie door middel van pinfeed. Pinfeed waren gaatjes die aan de zijkant van de folie waren gestanst en door middel van een tandwiel met daarop pinnen aangebracht werd voortbewogen. Het was alleen mogelijk om teksten ermee te snijden en kostte 1 lettertype meer dan € 500,00. Ook was de plotter tergend traag. Met de opkomst van vinylmaterialen in de jaren '80 en '90, werden snijplotters steeds geavanceerder. Ze konden nu nauwkeurig vormen uitsnijden uit vinyl, wat leidde tot een explosieve groei van de bewegwijzerings- en reclame-industrie. Tegenwoordig zijn snijplotters essentieel voor tal van toepassingen, van voertuigbelettering tot gepersonaliseerde kleding.

De ontwikkelingen in grafische software gingen in een ras tempo en werd het mogelijk om ook bijvoorbeeld logo’s digitaal te ontwerpen en te snijden. Er wordt meestal gebruikt te maken van vektorbestanden (dit is een grafische bestand om ook rondingen te snijden).

snijplotter historie